maandag 4 mei 2015

Dag 24: zwemmen met manatees

De wekker ging vroeg.. 3:30 AM! We hadden er zin in en voor de verandering is geen moeite met opstaan. Om 4 uur 's nachts reden we weg met de navigatie ingesteld op Crystal River. De rit zou 1u55 duren. Gistermiddag hadden we op tripadvisor gekeken welke aanbieder van manateetours goed beoordeeld is.. River Ventures stak er meteen bovenuit met 5 van de 5 sterren en meer dan 1000 beoordelingen. Meteen even gebeld en de tour van 6:15 AM vastgelegd.

Het was heerlijk rijden want er was bijna niemand op de weg. Iets voor 6 kwamen we aan bij River Ventures. We werden ontvangen met verse koffie en warme chocolademelk. Toen de twee groepen compleet waren, kregen we een informatiefilm te zien. 

King's Bay in de Crystal River is de enige plek in de wereld waar je legaal met manatees kunt zwemmen. Het manateeseizoen loopt van november tot  en met maart, omdat de manatees dan het warme water van de Crystal River opzoeken. Hierna zullen velen teruggaan naar de zee. Er blijven echter altijd een stuk of 20 manatees achter die het wel fijn vinden in de Crystal River. 

Om de manatees te beschermen zijn er natuurlijk een aantal regels verbonden aan het zwemmen met hen. Om te beginnen moet je stil drijven op je buik op het water. Als je te veel beweegt, maak je de manatees bang en kunnen ze weggaan. Je mag de bodem niet raken met je voeten, omdat je dan ook weer de manatees kunt laten schrikken en omdat je dan het zicht verpest voor andere snorkelaars. En dan de belangrijkste: respecteer de manatees en volg ze niet als ze van je weg zwemmen. Wij komen immers langs in hun leefomgeving. Je mag de manatees met één vlakke hand op hun rug aanraken als ze naar je toekomen. 

Met deze regels goed in onze oren geknoopt kregen we een wetsuit aan. Chris had de zijne zo aan, maar ik had nog al een gevecht met de mijne. Toen ik eindelijk dat ding over mijn schouders heen kreeg en het gevecht met de rits had gewonnen, waren we klaar om te gaan! Met een busje werden we naar de bootjes gebracht. Onze groep bestond verder uit (hoe kan het ook anders :) ) nog drie Nederlanders, twee Duitsers en twee Zweden. We zagen de mooie zonsopkomst vanaf het bootje.


Kapitein Wayd vertelde ons van alles over manatees, de Crystal River en de omgeving terwijl we op zoek waren naar manatees. Tussendoor hadden we het ook nog erg gezellig met de andere Nederlanders. Na ongeveer een half uur kwamen we het andere bootje tegen waarvan die mensen al in het water lagen te drijven. Dat kan maar één ding betekenen.. MANATEES! 

En jawel hoor er waren er meerdere. Een stukje verderop waren nog een paar manatees. Wij mochten als eerst het water in. Met de gopro in mijn hand liet ik me rustig het water inzakken. Oké rustig aan.. Niet met de benen spartelen.. Vergeet niet te ademen door je snorkel.. Hmm je ziet eigenlijk niet zo goed in dit water.. het is helemaal donker onder en voor mij... Wacht even, het beweegt! Holy shit! Er zit een manatee onder me!! Hij zwom rustig onder me door terwijl hij aan het eten was. Er kwam geen eind aan deze manatee.. wat zijn ze gigantisch groot! 
 

Toen de manatee weg was keek ik even om me heen. Wayd gebaarde vanaf de boot waar de manatees zaten. Chris en ik volgden zijn instructies en zagen een manatee lekker rustig op de bodem grazen. Grappig is dat je ze onderwater kunt horen kauwen.


We bleven naast en soms boven de manatee drijven. Af en toe kwam hij omhoog om lucht te halen. 


Toen Wayd zeker was dat iedereen een manatee had gezien, kwam hij zelf ook in het water. Opvallend was dat bijna alle manatees littekens hadden van verwondingen door boten. Dit schijnt helaas veel te gebeuren volgens Wayd.

Je bent zo gefocust op de manatees dat we elkaar na een tijdje kwijt waren. Chris bleek aan de ene kant van de baai te zijn en ik aan de andere kant. Chris heeft nog een moeder met haar jong gezien. Wat erg bijzonder schijnt te zijn! Ondertussen heb ik een leuk filmpje kunnen maken van een manatee die precies voor mij omhoog kwam om lucht te halen. Helaas kan ik het filmpje niet uploaden (hij is 350mb) dus hier maar even een printscreen.


We hebben ruim een uur lang "gezwommen" met de manatees. We hadden mazzel, want er waren ongeveer 5 tot 10 manatees aan het zwemmen in de baai. Ook hadden we geluk dat het water erg helder was voor deze tijd van het jaar. Dubbel geluk dus!

Om onze manatee encounter in één woord te omschrijven.. GEWELDIG! Wat zijn het gigantisch grote, lieve beesten. Gewoon letterlijk zeekoeien! Dit was zeker een hoogtepunt van deze reis.

Toen iedereen weer aan boord was, stelde Wayd voor om nog even langs de Three Sisters Spring te gaan. Hier zullen nu geen manatees zitten zei hij, maar de omgeving en het heldere water zijn zo mooi dat het wel de moeite waard is. De bron bestaat uit drie brongedeeltes die zorgen voor de toestroom van vers, warm bronwater naar King's Bay. Dit is dan ook de belangrijkste natuurlijke warmwaterbron voor de bedreigde Florida Manatee. Deze bron is alleen toegankelijk voor zwemmers, kano's en kajakkers. In de wintermaanden zal deze bron vol zitten met manatees, waardoor de bron soms zelfs niet meer toegankelijk is voor mensen.

Via een smal riviertje moesten we tegen de stroming in zwemmen om bij de bron uit te komen. De omgeving is echt geweldig mooi! En het water is hier zo helder dat het niet eens lijkt alsof je onder water kijkt. Je kan zelfs het water zien opborrelen vanaf de bodem. Wauw.. wat een super mooie bron!


Hierna gingen we weer terug met het bootje. Wat een relaxte kapitein en wat een goede organisatie die River Ventures! We kunnen ze aan iedereen aanraden! Bij terugkomst nog even nagepraat met de groep, waarna onze autoreis terug begon. 

Terug bij het hotel hebben we nog lekker aan het zwembad gelegen. In de avond zijn we naar Vinoy Park in St Petersburg gereden. Een mooi park aan een leuk haventje in het centrum van de stad. 


We hadden een mooi uitzicht over de Tampa Bay Area.Hierna zijn we door gereden naar Texas Roadhouse om een hapje te eten. Wat een superdag!13 opmerkingen:

 1. Prachtig!!...en bij RiverVentures...goed adres (hadden wij ook!!)...het zijn echte Gentle Giants...jullie hebben genoten....wij ook...mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje wat een geweldige ervaring om met de mannatees te zwemmen.
  En wat een gave foto's..
  Snap dat dit een top dag was.
  Zou dit ook graag willen doen,maar ja wij zitten er in juli en dan zullen er niet veel meer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, wat een prachtige ervaring! Heb de manatees alleen gezien in Blue Spring State Park, maar zo dichtbij natuurlijk niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een super dag zeg, hier hebben wij geen ervaring mee, maar het is wel heel bijzonder! Die is in the pocket!gewoon lekker verder genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze eerste Manatee ervaring was ook bij River Ventures, helemaal top, En de captain die mee gaat en foto's maakt. Wij hadden toen 100 foto's op een CD echt heel gaaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke foto's. Echt een superdag voor jullie. Veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan me voorstellen dat dat een superdag was. Prachtige foto's en mooie herinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad een super dag....wat een mega gevoel moet dat zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een geweldige ervaring het zijn zulke speciale dieren en wat een super dag! Ik heb een paar jaar geleden tussen 2 manatees gestaan bij een hotel op Islamorada waar ze bij toeval samen langs zwommen. Weer een mooie belevenis bij alleswatjullie l gedaan hebben! Genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow, wat een ervaring en geweldige foto's!!

  BeantwoordenVerwijderen